Agentúra Fitch znížila rating Talianska o jeden stupeň na BBB+

09.03.2013 Celý región

Miláno 8. marca (TASR) - Ratingová agentúra Fitch dnes znížila rating Talianska o jeden stupeň z A- na BBB+, pričom varovala pred ďalším zhoršením úverového hodnotenia. Ako dôvod uviedla politickú nestabilitu, ktorá vznikla v krajine po bezvýsledných parlamentných voľbách, ako aj horšie než pôvodne očakávané vyhliadky ekonomiky. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Vzhľadom na fakt, že voľby nepriniesli jednoznačného víťaza, "je nepravdepodobné, že by sa v najbližších týždňoch podarilo vytvoriť novú stabilnú vládu". To môže mať negatívny vplyv na pokračovanie potrebných reforiem, oznámila agentúra.

Ako ďalší dôvod zníženia ratingu Fitch uviedla "riziko hlbšej a dlhšie trvajúcej recesie v krajine, než sa pôvodne očakávalo". Agentúra predpokladá, že tento rok klesne talianska ekonomika o 1,8 %, zatiaľ čo Európska komisia v ostatnom výhľade uviedla, že pokles by mal dosiahnuť 1 %. To pravdepodobne zhorší situáciu aj v oblasti štátneho dlhu. Ten by podľa agentúry mal v tomto roku dosiahnuť až 130 % hrubého domáceho produktu (HDP), zatiaľ čo v polovici minulého roka odhadovala tohtoročný štátny dlh Talianska na úrovni 125 % HDP.
 

Vyberte región